borovnica

BOROVNICA

‘Bluecrop’ (Blukrop) – ovo je sorta selekcionisana 1952. od strane USDA-e u Nju Džersiju. Varijetet je srednje sezone sazrijevanja, sa zahtjevama spram hladnoće tokom zime od preko 800 sati. Kultivar ‘Bluecrop’ ima srednju veličinu ploda, izrazito svijetlo plave boje, dobre čvrstoće i malog ožiljka od peteljke, te blagog okusa. Bobice su sakupljene u rastresite grozdove. ‘Bluecrop’ je sorta koja ostvaruje visoke i redovne prinose, sa dobrom izdržljivošću na niske temperature tokom zime. Biljka kultivara ‘Bluecrop’ formira uspravan, otvoreni žbun koji se širi, odnosno prirasti se mogu poviti usljed prekomjerne težine roda. Ovo je standardni kultivar srednje sezone sazrijevanja, i spada među najpopularnije kultivare sjeverne visokožbunaste borovnice.

‘Elliot’ (Eliot) – ova sorta borovnice stvorena je u Mičigenu (USDA), 1973. Kasne je sezone sazrijevanja i zahtjevima spram hladnoće koji iznose više od 800 sati. Plod kultivara ‘Elliot’ je srednje veličine, svijetloplave boje, veoma čvrst sa malim ožiljkom od peteljke i prepoznatljivog okusa. Plodovi su sakupljeni u rastresite grozdove. Sorta je umjerenih prinosa. Formira uspravan grm koji se širi.

‘Blueray’ (Blurej) – to je sorta selekcionisana 1955. od strane USDA-e i Nju Džersija. Srednje je sezone sazrijevanja. Ima srednje krupne plodove, svijetlo plave boje, koji su čvrsti i sa srednjim ožiljkom od peteljke, te dobrim okusom. Bobice su sakupljene u male, zbijene grozdove. Sorta je umjerenih prinosa, uspravnog grma koji se širi.

‘Jersey’ (Džersi) – ovaj genotip patentiran je od strane USDA, 1928. Kultivar srednje do kasne sezone sazrijevanja, te zahtjeva period hladnoće tokom zime u trajanju više od 800 sati. Biljka ovog kultivara formira visok, uspravan grm, i veoma je izdržljiva na hladnoću tokom zime. Plod kultivara ‘Jersey’ je srednje krupan, taman i ponekad mekan, sa ožiljkom od peteljke srednje veličine i dobrog okusa. Grozdovi plodova ovog kultivara su rastresiti, a prinosi umjereni. Ovo je kultivar boronice koji ima sposobnost prilagođavanja različitim tipovima zemljišta i predstavlja sortu od lokalnog značaja u Mičigenu, odakle se u ostala područaj vrlo malo širio.

‘Bluegold’ – kultivar borovnice selekcionisan 1988. od strane USDA. Ovo je kultivar srednje do kasne sezona sazrijevanja plodova, sa zahtjevima hladnoće tokom zime više od 800 sati. Biljke ovog kultivara formiraju grm niskog rasta sa mnogo grana i dobrom izdržljivošću na hladnoću tokom zime. Plodovi kultivara ‘Bluegold’ su srednje krupni, sa malin, suhim ožiljkom od peteljke, dobrog okusa i čvrstoće.